Takan lämmityksen aikana voi rentoutua

Takkatuli on monelle varmasti lämmön tuojan lisäksi rentouttava elementti. Lisäksi juuri tällä hetkellä kun sähkön hinta on ylittänyt suomalaisten kipurajan, takkoja lämmitetään ennätystahtiin ympäri Suomea. Takan muodolla tai koolla ei väliä mitä rentoutumiseen tulee, niin pienemmissä kuin isoissakin takoissa roihuava tuli vangitsee katsojan ainakin hetkellisesti. Monelle varmaan onkin tullut tiettyjä rutiineja takan lämmittämisen suhteen ja takka halutaan lämmittää aina tiettyä kaavaa noudattaen. Takkatulen merkityksestä on tehty myös tutkimuksia, jotka kiistattomasti todistavat, että sillä on rentouttava ja rauhoittava vaikutus ihmisen mieleen.

Suomessa on lämmityskäytössä arviolta noin 2,2 miljoonaa tulisijaa, jotka ovat pääasiassa tärkeä lisälämmönlähde ja takat tuovat myös lisää turvaa esimerkiksi sähkökatkosten varalle. Ennen kaikkea kuitenkin takka antaa kotoisaa oloa, joka on omiaan siis rentoutumiselle.

Tunnetusti valo vaikuttaa eri tavoin meidän mielialaan ja jaksamiseen, mutta oletko huomannut että takkatulesta tuleva lämmin valo auttaa niin kehoa kuin mieltä rentoutumaan? Monelle takan sytyttäminen on se hetki kun muu maailma suljetaan hetkeksi mielestä pois, ja rauhoitutaan vain yhden askareen pariin. Usein takan edustalla on mukava tuoli tai sohva johon jäädään nauttimaan lämmöstä ja katsellaan liekkien tanssia. Usein joku mukava kirja tai lehti voi kuulua osaksi takasta nauttimiseen, mutta sitten osa puolestaan voi nauttia vaikka viihdyttävistä nettikasinoista ja reactoonz kolikkopelistä. Tärkeintä kuitenkin on että rauhoitutaan ja oheistoimintana on jotain stressitöntä puuhaa. On myös niitä jotka eivät tee yhtään mitään, pelkästään katsovat ja kuuntelevat milloin voidaan puhua todellisesta mielen nollauksesta.

Mihin takkatulen rentouttava vaikutus sitten oikein perustuu?

Rentouttava vaikutus perustuu ensisijaisesti valon värilämpötilaan. Tehtyjen tutkimustulosten mukaan kylmän sävyiset valot ylläpitävät kehon ja mielen vireyttä, siksi niitä käytetään paljon työpaikkojen valaistuksessa ja kirkasvalolampuissa. Takkatulen lämpimällä valolla taas on päinvastainen vaikutus, eli rentouttava vaikutus. Siksi se sopii mainiosti niin kodin kuin mökin tunnelmallisiin iltoihin. Takalla on huomattavan suuri vaikutus kodin tunnelmallisuuteen. Edelleen tänäkin päivänä vielä meillä ihmisillä on jossain syvällä ja tiukassa jotain alkukantaista, ja myös tämän vuoksi tulen katsominen rentouttaa tuoden samalla turvallisuuden tunnetta.

Kaikki eivät toki osaa rentoutua heti, siksi haluan nyt jakaa muutaman vinkin joilla et voi epäonnistua!

  • Aivan ensimmäisenä sulje ympäristöstä häiritsevät tekijät, kuten esimerkiksi tv ja puhelin.
  • Voit laittaa vaikka rauhoittavaa musiikkia taustalle kun asetat puut tulipesään ja sytytät sen.
  • Kun puut syttyvät kunnolla; istu takan edustalle hyvään asentoon ja sulje silmät hetkeksi.
  • Keskity hengitykseesi ja päästä irti kaikesta turhasta, mikä ei kuulu hetkeen ja anna itsesi olla juuri sellainen kuin nyt olet.
  • Avaa välillä silmät ja katsele kuinka liekit nuolevat puita ja miten tuli etenee puusta puuhun. Tarkastele tulen värejä, muotoja ja liikettä – huomaat unohtaneesi hetkeksi kaiken muun!

Takan ääressä on vietetty uskomattomia hetkiä

Kiireisen arjen valitessa elämää, meistä jokainen varmasti kaipaa edes kerran vuorokaudessa pysähtymistä ja yhteen hetkeen keskittymistä. Takkapuiden asettelu, takan sytyttäminen ja liekkien katselu ovat perinteisesti rauhallinen rituaali, ja se voi olla monelle tuttua jo lapsuudesta. Onko sinulla kenties mökki? Mitä teet ensimmäisenä kun pääset perille? – Aivan, sytytät takan!

Itse sytytys on taitolaji, sillä toiset vannovat päältä sytyttämisen ja toiset alta sytyttämisen puolesta. Takan käyttöä varten on lukuisia ohjeita siitä, kuinka puut voidaan polttaa takassa oikein. Kun takka on päällä, on kuitenkin aika keskittyä olennaiseen asiaan – takkatulen lämmöstä nauttimiseen. Takkatulen ääressä voi siemailla lämmintä juomaa, käydä mielenkiintoisia keskusteluita tai syventyä kirjaan. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa nauttia illasta. Monilla meistä on muistoja vuosien takaa, kuinka talvi-iltoina on sytytetty takka, jonka lämmössä koko perhe on rentoutunut. Nuo hetket liittyvät usein myös jouluun ja vuoden vaihteeseen – paljon kauniita muistoja, jotka saavat lämmittämään takan vuosi toisensa perään.