Perhonjoen kuvaukselliset patikkapolut ja ulkoilmaharrastusmahdollisuudet

Perhonjoki on Perhonjoen vesistön noin 150 kilometriä pitkä laskujoki Keski-Pohjanmaalla. Aiemmin Perhonjoesta on käytetty nimeä Vetelinjoki. Perhonjoen latva ja alku on Suomenselällä Perhon, Kyyjärven ja Kivijärven kuntien alueella olevista pienistä järvissä. 

Perhonjoen suurimmat sivujoet ovat Halsuanjoki, Köyhäjoki ja Ullavanjoki. Perhonjoessa on useita patoja, joilla on sähköntuotannon lisäksi pyritty estämään joen tulvimista. Perhonjoen pääuomassa on kaksi voimalaitosta: Pirttikosken voimalaitos ja Kaitforsin voimalaitos.

Perhonjoki tarjoaa mahdollisuuden kalastamiseen. Joki on tunnettu erityisesti särkikaloistaan. Keväisin joki on erinomainen paikka Säyneen kalastukseen. Joesta on saatu myös suuria haukia.

Perhonjoella on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun. Kokkolassa on 17 kilometriä pitkä Perhonjoen ulkoilureitti. Perhonjoen ulkoilureitti kulkee vaihtelevissa maisemissa ja polku on ympärivuotisessa käytössä. Ulkoilureitti palvelee patikoijia, hiihtäjiä ja kalastajia. Ulkoilureitti kulkee Perhonjoen vartta ja kauniin luontoympäristön läpi. Ulkoilureitin varrella on useita luontotyyppejä ja monipuolinen kasvi- ja eläinkanta. Osa alueesta kuuluu Natura-2000 verkoston suojelualueeseen.

Ulkoilureitille voi lähteä joko Vitsarin Köykärin kautta. Reittien lähtöpisteissä on mahdollisuudet auton pysäköintiin. Ulkoilureitillä on useita laavuja, nuotiopaikkoja sekä kotia. Perhonjoen luontopolun varrella on useita leiripaikkoja, joissa on mahdollista tehdä avotuli. Tarvittaessa laavuilla tai kodissa voi yöpyä. Alueella on myös mahdollisuus yöpyä teltassa.

Pohjanmaan maanpinnan muodoista johtuen reitti on helppoa maastoa, eikä matkalla ole jyrkkiä nousuja ja laskuja. Koko reitillä on nousumetrejä vain 44 m ja laskumetrejä 36m.

Talvisaikaan ulkoilureitillä on kunnostetut hiihtoladut. Hiihtäminen on hyvä keino liikkua Suomen talvisessa luonnossa.

Perhonjoen ulkoilureitti sopii myös fatbikellä tai maastopyörällä tehtävään pyöräilyyn. Leveärenkainen fatbike tai maastopyörä ovat erinomaisia tapoja liikkua luonnossa. Perhonjoen reitti on hyvä pyöräilyreitti.

Perhonjoki tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet valokuvaamiseen. Joen rannat ovat näyttäviä ja kuvauksellisia. Suomen vuodenaikojen vaihtelu takaa sen, että eri vuodenaikoina on mahdollista saada erilaista kuvamateriaalia. Alueelta saa hyviä kuvia Suomesta ja Pohjanmaalta.

Perhonjokea on kunnostettu vaelluskalojen siian, meritaimenen, merilohen ja nahkiaisen luonnollisten kantojen elvyttämiseksi. Joen kaksi voimalaitosta asettavat omat haasteensa vaelluskalojen kutemiselle ja lisääntymiselle.

Perhonjoen varrella kulkee kattava tieverkosto. Tieverkosto mahdollistaa alueella tehtävät polkupyöräretket. Perhonjoen varrella on useita asutuskeskittymiä ja kyliä, joihin voi pysähtyä tauolle. Perhonjoen varsi on erinomainen paikka pyörällä tehtävälle kotiseutumatkailulle. Alueen kylissä on pieniä ruokapaikkoja, ja mahdollisuuksia yöpymiseen. Alueen ravintoloissa ja hotelleissa voi syödä, nukkua, pelata kolikot tai muuten vain viettää aikaa.

Perhonjoki tarjoaa mahdollisuuksia kalastajille. Vaikka Perhonjoki ei olekaan maamme parhaimpia kalajokia, voi joelle lähteä kalastamaan. Joessa on joitain kalakantoja ja kalaa on tarjolla. Lupia voi hankkia alueen kaupoista ja huoltoasemilta, kuten Vittsarin Shelliltä ja Kokkolan Matkailun tiloista.

Perhonjoki tarjoaa hyvä mahdollisuudet ulkoiluun ja liikkumiseen niin kesällä kuin talvella. Joki itsessään tarjoaa kalastusmahdollisuuksia. Joen varrella kulkeva Perhonjoen ulkoilureitti tarjoaa hyvät puitteet patikointiin, hiihtämiseen tai maastopyöräilyyn. Sen lisäksi Perhonjoen ympäristö tarjoaa hyvät mahdollisuudet kotiseutumatkailuun ja Pohjanmaan elämäntapaan tutustumiseksi.

Ei vielä yhtään kommenttia polttopuista tai polttopuun myyjien arviointia. Ole hyvä ja jätä oma polttopuukokemuksesi, polttopuun toimittajan arviointisi tai polttopuihin liittyvä kommenttisi.

Oma kokemuksesi, arviointisi tai kommenttisi

Shkpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentt merkitty thti-merkill *

*

*